Βαγγέλης Τρίγκας

Στη μακρόχρονη μουσική πορεία μου, έχω κάνει πολυάριθμες μουσικές συνεργασίες, έχω γράψει και εκδώσει 42 σχετικά μουσικά βιβλία  με κορυφαίο το έργο “Μέθοδος για τρίχορδο μπουζούκι” και το “Μέθοδος για τετράχορδο Μπουζούκι”, διοργανώνω σεμινάρια για το μπουζούκι, έχω ηχογραφήσει πέντε προσωπικούς δίσκους και δίνω μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με το μουσικό μου σύνολο.

Συνεργασίες

Ως σολίστας έχω συμπράξει με καταξιωμένους μουσικούς, όπως ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, και τραγουδιστές (Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανόλης Μητσιάς, Μαίρη Λίντα, κ.ά.). Έδωσα ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Εθνική Λυρική Σκηνή, Ηρώδειο, Μέγαρο, Φιλαρμονική του Μονάχου, Wiener Konzerthaus κ.α.). Το 2015 έπαιξα με τη συμφωνική ορχήστρα “Neue Philarmonie Westfalen” και το 2016  με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νις. Συνεργάστηκα με την Εθνική Λυρική Σκηνή  στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι “Η εποχή της Μελισσάνθης με διευθυντή τον Λουκά Καρυτινό.

Διδασκαλία-Βιβλιογραφία

Στόχος της διδασκαλίας μου είναι να αποκτήσει το μπουζούκι τεχνική εφάμιλλη των κλασσικών οργάνων. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής έχουν καταγραφεί στα τεύχη “Βαγγέλης Τρίγκας Μέθοδος για τρίχορδο μπουζούκι 1-2 & 3,” και “Μέθοδος για τετράχορδο μπουζούκι 1-2 & 3”. Από το 1990 παραδίδω μαθήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ από το 2005 και μέσα από το διαδίκτυο (Skype). Έχω εκδώσει τα βιβλία: “Λαϊκοί Συνθέτες”, “Ρεμπέτικα και Λαϊκά Τραγούδια”, “Έντεχνα και Λαϊκά Τραγούδια” και “Τα οργανικά του Μπουζουκιού”.

Δισκογραφία

Έχω κυκλοφορήσει τρεις προσωπικές συλλογές με οργανικές μου συνθέσεις,  “12 οργανικά για μπουζούκι” (2004), “Σε τρεις χορδές” (2008), “Optima” (2016), μία συλλογή με δικά μου τραγούδια και τίτλο “Με δικά μου λόγια” (2021), καθώς και μία συλλογή  με επανεκτελέσεις παλιών λαϊκών τραγουδιών με τίτλο “Δεξιοτέχνες και Ερμηνείες” (2006). Έχω επίσης συμμετάσχει σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών.

Μουσικό σύνολο “Βαγγέλης Τρίγκας”

Έχω δημιουργήσει το δικό του μουσικό σύνολο, στις παραστάσεις του οποίου επιλέγονται σημαντικά τραγούδια από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, καθώς και προσωπικές μου οργανικές συνθέσεις.

 

Ο κ. Βαγγέλης διδάσκει μπουζούκι 3/χορδο - 4/χορδο

Τμήμα Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης

Τα παραδοσιακά τραγούδια δεν έχουν έναν συγκεκριμένο δημιουργό. Φτάσαν έως τις μέρες μας γιατί διαδόθηκαν τραγουδιστά από στόμα σε στόμα.

Οι περισσότερες περιοχές του Ελληνισμού (Κρήτη, Κύπρος, Πόντος, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου, Ιόνια νησιά), έχουν τη δική τους μουσική με διαφορετικούς σκοπούς και ρυθμούς. Ακόμα και τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται, από περιοχή σε περιοχή αλλάζουν. Πολλά από αυτά, είναι εξέλιξη των μουσικών οργάνων της Αρχαίας Ελλάδας.

Η παραδοσιακή μας μουσική έχει ιδιαίτερη γραφή που λέγεται παρασημαντική.

Χρησιμοποιούνται όργανα όπως:

  • χορδόφωνα: λαούτο, λύρες, ούτι, κανονάκι, σαντούρι, βιολί κ.ά.
  • αερόφωνα: γκάιντα, ζουρνάς, φλογέρες, κλαρίνο κ.ά.
  • μεμβανόφωνα: νταούλια, ντέφια, τουμπελέκι κ.ά.

Συνέχεια της παραδοσιακής μας μουσικής είναι το ρεμπέτικο τραγούδι!

Το Ωδείο μας, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης της παραδοσιακής μας μουσικής. Έτσι, μετά την άδεια λειτουργίας που απέκτησε, ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών που εξασφαλίζει την πορεία του σπουδαστή μέχρι το πτυχίο ή το δίπλωμα (χωρίς να αποκλείεται η επιλογή προγράμματος ελευθέρων σπουδών).

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 7
previous arrow
next arrow