Γεννήθηκα στην Αθήνα, αποφοίτησα από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης και ολοκλήρωσα τα Ανώτερα θεωρητικά με τον Στ. Αθανάσουλα. Συνεχίσα τις πιανιστικές σπουδές μου στην Αμερική, στο Berklee College of Music (υποτροφία) και έλαβα μεταπτυχιακό Jazz Performance από το William Paterson University
Σημαντικότεροι καθηγητές μου στο πιάνο υπήρξαν οι Γ. Κοντραφούρης (Ελλάδα) και Armen Donelian (Αμερική) ενώ στο ουτί είχα την ευκαιρία να εμβαθύνω στην Αραβική μουσική με τον Simon Shaheen. Ως μουσικός, έχω εντρυφήσει τόσο στην εκτέλεση και τη σύνθεση όσο και στη διδασκαλία. Η επιλογή των οργάνων υποδηλώνουν την διπλή ταυτότητα της παιδείας και αργότερα της καριέρας μου όπου οι επιρροές από Δυτικά και Ανατολικά μουσικά ιδιώματα λειτουργούν εν τέλει καταλυτικά στην διαμόρφωση της αισθητικής και προσωπικότητας μου ως ερμηνευτής και δημιουργός.  
 
Συμμετείχα σε φεστιβάλ: Biennale, Youth, Φεστιβάλ Άρδα, Annoual Festival, Brooklyn Maqam Festival, Montreux Jazz Festival, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Fez Festival of World Sacred Music κ.ά. και σε περιοδείες με: Σωκράτη Μάλαμα, Μελίνα Κανά, Αλκίννοο Ιωανίδη, Σαβίννα Γιαννάτου, Λιζέτα Καλιμέρη, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Στέλιο Βαμβακάρη κ.ά. ενώ παράλληλα ήμουν μέλος του συγκροτήματος Περιστασιακό Όνειρο.
 
Στη Νέα Υόρκη πλέον, γίνομαι ιδρυτής των Mitz Jazz Quintet και μέλος του Αραβικού συγκροτήματος Zikrayat.
 
Eμφανίζομαι ως μουσικός και ηθοποιός στην ταινία μεγάλου μήκους του Jonathan Demme “Rachel Getting Married” με την Anne Hathaway, 2008.
 
Το 2009, μετακομίζω στην Ραμάλλα της Παλαιστίνης ως μόνιμος καθηγητής ούτι και πιάνο στο Al Kamandjati Association και το 2015 στο Edward Said National Conservatory of Music, o θεωρητικός. Ταυτόχρονα συμμετείχα σε ποικίλα μουσικά προγράμματα και δράσεις για την προώθηση της μουσικής παιδείας στην Παλαιστίνη, μερικά από αυτά υποστηριζόμενα από την Ευρωπαική Ένωση και τα Ηνωμένα  Έθνη. Σύντομα έγινα βασικό μέλος της Εθνικής ορχήστρας Αραβικής της Παλαιστίνης. Τέλος ιδρύω το Ramallah Jazz Quartet.
 
Πρόσφατα ολοκλήρωσα άλλη μία προσωπική δουλειά “Oudopia” συμπεριλαμβάνοντας μουσικούς της κλασσικής, jazz και Αραβικής μουσικής. Η δουλειά αυτή φιλοξενήθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2016.
 
 
Ο Δημήτρης Μικέλης διδάσκει ούτι, Jazz πιάνο, τζουρά και μπουζούκι καθώς και jazz, blues,

.